
-
-
Koszyk jest pustySuma 0
-
Lactacholin (cholina, kwas mlekowy, witaminy z gr. B), 100 ml, Dr. Jacob's




Lactocholin to suplement diety w płynie, w skład którego wchodzą: cholina, kwas mlekowy oraz wszystkie witaminy z grupy B. Takie połączenie składników optymalnie wspiera metabolizm energetyczny (wytwarzanie energii w komórkach). Ma także bardzo dobry wpływ na pracę wątroby, metabolizm tłuszczów i homocysteiny.
Wpisz swój e-mail |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 6.99 |
Dostępność |
Brak towaru
|
Waga | 0.15 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 4041246500882 |
Zostaw telefon |
WYRÓŻNIAJĄCE SIĘ cechy suplementu diety Lactacholin, Dr. Jacob's, 100 ml :
Świetny skład: cholina + kwas mlekowy z fermentacji (bez składników mleka) + witamina B1, B2, B3, B6 i B12.
Naukowo udowodniony korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu:
✓ Prawidłowe funkcjonowanie wątroby - cholina
✓ Metabolizm lipidów - cholina (budowa błony komórkowej, transport oraz metabolizm tłuszczu i cholesterolu)
✓ Metabolizm homocysteiny - cholina, witaminy B6 i B12
✓ Metabolizm energetyczny i zmniejszenie poczucia zmęczenia - witaminy B2, B6, B12, niacyna
✓ Funkcje psychologiczne i praca układu nerwowego - witaminy B1, B6, B12, niacyna
✓ Ochrona skóry i błon śluzowych - witamina B2 i niacyna
✓ Funkcja serca - witamina B1
✓ Układ odpornościowy - witaminy B6 i B12
nie zawiera zbędnych dodatków: cukru, słodzików, stearynianu magnezu, barwników, konserwantów itp.
Składniki: L-(+) kwas mlekowy (40%), woda, wodorocytrynian choliny (20%), substancja słodząca: glikozydy stewiolowe, amid kwasu nikotynowego, chlorowodorek tiaminy, ryboflawina, chlorowodorek pirydoksyny, cyjanokobalamina.
Zalecana porcja do spożycia w ciągu dnia : 2 x 1,5 ml rozcieńczone w 300 ml wody lub soku.
Spożywać podczas posiłku, najlepiej razem z pH balans (proszek zasadowy Dr. Jacob's).
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia.
100 ml
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety.
Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.
Przed zastosowaniem produktu sugerujemy zapoznanie się z dokładnymi informacjami podanymi na opakowaniu lub załączonej ulotce.
Dr. Jacob's Poland
ul. Kasprzaka 7 / U1
01-211 Warszawa
Kopiowanie oraz rozpowszechnianie treści serwisu (opisy, zdjęcia, grafiki, tabele, materiały graficzne i inne dane) jest zabronione. Podstawa prawna: ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 90, poz. 631 z późn. zm.)
Cholina (dawniej witamina B4)
Lactacholin jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej choliny. Cholina jest niezbędna dla prawidłowego metabolizmu tłuszczów i prawidłowego funkcjonowania wątroby. Większość osób spożywa jedynie 10% dziennego zapotrzebowania na cholinę.
Cholina była wcześniej nazywana witaminą B4. Jest ona ważna dla każdego, ale spożywanie jej jest szczególnie istotne w okresie ciąży i laktacji, przy regularnym spożywaniu alkoholu, przy diecie wegetariańskiej lub wegańskiej.
Cholina wchodzi w skład błony komórkowej (fosfolipidy) oraz osłonek komórek nerwowych, szczególnie ich osłonek mielinowych.
Cholina jest niezbędna do powstawania neuroprzekaźnika - acetylocholiny, która warunkuje prawidłową pracę mięśni, pamięci i funkcji układu nerwowego. Obniżony poziom acetylocholiny w mózgu występuje np. w chorobie Alzheimera.
Wiele osób, w tym wegetarianie i weganie, mogą mieć problemy z odpowiednią ilością choliny, ponieważ głównym jej źródłem są produkty zwierzęce.
Dla kogo?
Suplementacja choliny jest polecana:
- w okresie przed ciążą, w jej trakcie i w okresie laktacji,
- osobom spożywającym alkohol (wspomożenie wątroby, zapobieganie stłuszczeniu),
- wegetarianom i weganom (zapobieganie niedoborom witamin z grupy B),
- pracującym umysłowo, uczącym się,
- dzieciom i młodzieży (prawidłowy rozwój układu nerwowego i jego funkcji, w tym zdolności zapamiętywania i uczenia się),
- po 40 roku życia w celu utrzymywania sprawności układu nerwowego i pamięci, dla wzroku,
- przy zapotrzebowaniu na energię (uprawiający sport, osoby starsze, chore).
Ile choliny nam potrzeba?
Analiza danych z NHANES (2003-2004) pokazują, że dzienna porcja choliny spożywana przez młodzież i kobiety w ciąży jest znacznie poniżej zalecanego poziomu spożycia i osiąga maksymalnie tylko 10% zalecanej dawki (Jensen i in., 2007).
Zalecane ilości spożycia choliny przez Zarząd Żywności i Żywienia (USA, 1998) to 425 mg dziennie dla kobiet, 450 mg dziennie dla kobiet w ciąży, 550 mg dziennie dla mężczyzn. Porcja Lactacholinu zalecana do spożycia w ciągu dnia zawiera ok. 500 mg choliny.
Ciąża
W okresie ciąży i karmienia piersią występuje wyższe zapotrzebowanie na cholinę (minimum 450 mg dziennie - zalecana porcja dzienna Lactacholinu zawiera 500 mg choliny).
Profesor Caudill badał znaczenie choliny w okresie ciąży i zauważył jej zasadnicze funkcje:
- składnik błon (fosfatydylocholina),
- składnik neuroprzekaźnika (acetylocholina).
Inni badacze zaobserwowali u dzieci suplementowanych choliną zmniejszenie podatności na niepokój, lepszą wydajność uczenia się i pamięci oraz mniejsze ryzyko zaburzeń związanych ze stresem.
Wątroba i metabolizm
Cholina jest bardzo istotna dla prawidłowej pracy wątroby i bieżącego oczyszczania wątroby z nadmiaru tłuszczów. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów. Niedobór choliny może prowadzić do zatrzymywania tłuszczu w wątrobie (stłuszczenie wątroby).
Nazwa cholina pochodzi od greckiego słowa chole (żółć). Cholina jest składnikiem żółci i odgrywa dużą rolę w zdrowiu wątroby.
Alkohol
Na skutek spożycia alkoholu następuje obniżenie poziomu choliny we krwi i w wątrobie. Ciągłe nadużywanie alkoholu może prowadzić do stłuszczenia wątroby i zaburzeń jej czynności. Przy nadmiernym spożywaniu alkoholu należy także uzupełniać witaminy B.
____________________________
Prawoskrętny L (+)-kwas mlekowy
L-(+)-kwas mlekowy stanowi pożywienie dla bakterii jelitowych, które rozkładają go na kwas masłowy (Bourriaud C, 2005). Kwas masłowy jest najważniejszym składnikiem odżywczym dla błony śluzowej jelit.
L-(+)-kwas mlekowy utrzymuje lekko kwaśne środowisko jelita grubego. Taki lekko kwaśny odczyn neutralizuje zasadowy amoniak i wspomaga jego wydalanie (amoniak - gaz powstający podczas przemiany materii).
L (+)-kwas mlekowy zmniejsza tendencje erytrocytów (krwinki czerwone) do zlepiania się w naczynkach włosowatych.
Kwas mlekowy stanowi rezerwuar energii - jest rozkładany na kwas masłowy, a ten wykorzystywany jest przy zwiększonym zapotrzebowaniu na energię przez mięsień sercowy i komórki nerwowe (także mózg).
____________________________
Witaminy z grupy B
Działanie witamin z grupy B zatwierdzone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):
B1 (tiamina)
Ważna dla funkcji serca, metabolizmu wytwarzającego energię.
Ma korzystny wpływ na funkcje układu nerwowego oraz na funkcje psychologiczne.
B2 (ryboflawina)
Ważna dla wytwarzania energii i metabolizmu żelaza. Wspomaga utrzymywanie w dobrym stanie skóry i błon śluzowych. Bierze udział w funkcjonowaniu krwinek czerwonych. Ważna dla dobrej kondycji wzroku. Chroni przed wolnymi rodnikami.
Działa korzystnie na układ nerwowy - zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
B3 (niacyna)
Ważna dla wytwarzania energii i dobrej kondycji układu nerwowego. Bierze udział w regeneracji skóry i błon śluzowych. Normalizuje funkcje psychologiczne, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
B6 (pirydoksyna)
Bierze udział w metabolizmie glikogenu i białka. Ważna dla układu nerwowego, odpornościowego, aktywności hormonalnej i dla tworzenia krwinek czerwonych.
Bierze także udział w procesach wytwarzania energii. Ważna dla funkcji psychologicznych, zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.
B12 (cyjanokobalamina)
Ważna w procesach wytwarzania krwinek czerwonych i podziałach komórkowych. Bierze udział przy procesach wytwarzania energii. Warunkuje prawidłowe działanie układu odpornościowego, nerwowego oraz funkcje psychologiczne. Wspomaga metabolizm homocysteiny, przez co korzystnie wpływa na serce. Zmniejsza objawy zmęczenia i wyczerpania.